DE MIRROR ROOM

WIE ZIEN WIJ... ALS JIJ IN DE SPIEGEL KIJKT?

Wanneer je de WE ARE DATA MIRROR ROOM betreedt, stap je een magische ruimte binnen. Je wordt omsloten door beeld en geluid. Maar het is ook een slimme ruimte waarin bezoekers onbewust bekeken en gemeten worden. Een bezoeker per keer ondergaat een persoonlijke en indrukwekkende ervaring. Poëtisch en confronterend. In de ruimte wordt de bezoeker, aan de hand van een persoonlijk scenario, letterlijk een spiegel voorgehouden.

Dit allemaal om te bepalen hoe dichtbij je technologie wil laten komen. Door te ervaren hoe het voelt om 'data te worden', kun je zelf bepalen wat privacy op persoonsgegevens voor jou betekent. Wat vindt je prettig, wat vindt je intimiderend en waar ligt jouw datagrens? In de WE ARE DATA MIRROR ROOM en CUBE ervaar je hoe jij data wordt en heb je de keuze welke persoonlijke data jouw eigendom blijft.

Wij zijn data. Elke beweging, elke handeling, elke emotie is data. Deze data worden opgeslagen en gepresenteerd als waarheid. De feitelijkheid van data geeft ons veel inzichten. Dit is vaak informatief en handig, maar het kan ook een keerzijde hebben. Zijn al die data waar en wat gebeurt er als die data in handen komt van voor ons onbekende partijen? Als techniek in jouw hoofd kan kijken, wordt het privacy-debat opeens urgent, indringend en extreem persoonlijk.

“WE ARE DATA hacks the mind”

De MIRROR ROOM en CUBE dragen bij aan een dieper bewustzijn van wat er aan persoonlijke gegevens kan worden geregistreerd en wat dit voor ieder van ons betekent. Als je dit echt zelf ervaart en voelt, kun je de impact van de (nieuwe) technologieën om ons heen beter begrijpen. De installatie helpt bezoekers ‘data-intuïtie’ op te bouwen.

Sinds de lancering in mei 2016 op de FabCity campus in Amsterdam reist de MIRROR ROOM langs festivals, publieke plekken en conferenties in Nederland en onze buurlanden. De MIRROR CUBE is in 2020 ontwikkeld als indoor variant en is op 17 december 2020 geopend in het Technisches Museum in Wenen. Daar blijft de CUBE tot juli 2022 als onderdeel van de tentoonstelling ' Kunstmatige Intelligentie?' en daarna gaat de installatie door Europa reizen.


DE MIRROR ROOM TIJDENS JOUW EVENEMENT?

WE ARE DATA wil zo veel mogelijk bewustzijn scheppen. Hoe groter het publiek hoe beter! We hopen je enthousiast te hebben gemaakt, en informeren je graag over de mogelijkheden om de bezoekers van jouw evenement de Mirror Room ervaring te geven.

Stel je vraag over de installatie en de tour, of plan een gesprek met ons:

Hester Swaving: wearedata@autresdirections.nl