Privacywaakhond onderzoekt camera’s in reclamezuilen

5 september 2017

WE ARE DATA is al sinds 2014 bezig om het publiek bewust te maken van de mogelijkheden van gezichtsanalyse en emotiedetectie. De techniek die wij in de installatie gebruiken is opeens in het nieuws omdat er reclamezuilen op Nederlandse stations en winkelcentra staan die filmen en tellen voorbijgangers. Als iemand blijft staan, kan een programma persoonlijke kenmerken als geslacht en leeftijdsgroep vaststellen. Mag dit wel vraagt de Autoriteit Persoongegevens zich af??? We zijn benieuwd naar de uitkomst van hun onderzoek.

Lees het artikel hierover in de NRC: www.nrc.nl/reclamezuilen-filmen-reizigers-op-ns-stations

ClickClickClick.Click

22 november 2016

Na ongeveer tien minuten weet de stem het zeker. Mijn drukke klikgedrag, ‘competitief en irrationeel’, kan maar één ding betekenen: man. Gewoon door mijn muis te bewegen heb ik al veel meer over mijzelf verteld dan ik vooraf had bedacht – of misschien zelfs wilde.

Het gaat hier om clickclickclick.click, een nieuwe online ervaring waarin elke klik betekenis heeft. Klik je op de grote groene knop in het midden van het scherm en zo ja, hoe lang, hoe vaak? Laat je de cursor er links of rechts van rusten? Of doe je helemaal niet rustig aan, maar ga je druk met de knop slepen en je browser aanpassen? Clickclickclick.click volgt op de kunstinstallatie WE ARE DATA en behandelt op eenzelfde ludieke, maar toch ook serieuze manier thema’s van big data en privacy.

Lees meer over het project op:

www.vpro.nl/medialab

De impact van WE ARE DATA

22 oktober 2016

 

The Art of Impact brengt door het fonds ondersteunde projecten in beeld. In aflevering 1 nemen ze een kijkje in We Are Data’s Mirror Room; een spiegelkamer die je confronteert met persoonlijke gegevens, waarvan je niet eens wist dat je ze prijsgaf. Een ontmoeting tussen de nieuwste identiteitssoftware, argeloze bezoekers en een privacyvraagstuk.

Regie: Niki Padidar

Goodbye FabCity

1 juli 2016

Op maandag 27 juni heeft de WE ARE DATA – Mirror Room haar eerste locatie verlaten, de FabCity campus in Amsterdam. Dank aan het geweldige publiek! En tot ziens op het volgende event.

Privacy experts over de Mirror Room

4 juni 2016

In onze huidige samenleving is het delen van persoonsgegevens een belangrijk onderdeel geworden, maar de impact daarvan is nog niet bij iedereen even helder. WE ARE DATA probeert daar verandering in te brengen. Considerati heeft haar steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de Mirror Room door juridisch advies te geven met betrekking tot privacy.

Lees het artikel op considerati.nl

Het fonds van de 21ste eeuw

2 juni 2016

Onlangs bezocht Fonds 21 de WE ARE DATA – Mirror Room. WE ARE DATA maakt, volgens deze medefinancier van het project, een interessante vertaalslag van een ingewikkeld onderwerp naar een breed en divers publiek. Het project weet de huidige “state of the art” technologie te gieten in een multimediale ervaring die goed aansluit bij de actuele vraagstukken van de huidige generatie.

Lees het verslag op fonds21.nl

Mirror Mirror on the wall

1 juni 2016

Het is vrijdag de 13de. Als twee dames van het bedrijf NOLDUS de FabCity campus betreden bekruipt hen een onbestemd gevoel… Slogans als ‘de toekomst is aangekomen’, ‘het drinken van water wordt steeds schaarser’ en ‘hoe gebruiken en misbruiken wij data’. Tussen de paviljoens, installaties en prototypes over de toekomst van het dagelijks leven vinden zij hun bestemming: de WE ARE DATA – Mirror Room.

Lees het artikel op noldus.com

 

VPRO bezoekt de Mirror Room

13 mei 2016

De VPRO is (media)partner van het project WE ARE DATA – Mirror Room. De multimediale installatie laat mensen ervaren hoe het voelt om ‘data te worden’. Ellen van Dalen van VPRO bezoekt de Mirror Room en deelt ervaringen in een online artikel.

> Lees het artikel op vpro.nl

NOOIT MEER SLAPEN

13 mei 2016

Emmie Kollau van het VPRO radioprogramma ‘Nooit Meer Slapen’ maakte een reportage over de WE ARE DATA – Mirror Room en Big Data. Initiatiefnemer Tijl Akkermans en technisch specialist Tjerk Kostelijk aan het woord.

> Beluister de reportage: vpro.nl/nooitmeerslapen

BRIGHT blogt over WE ARE DATA

12 mei 2016

Of je het nu wilt of niet, jouw data wordt continu gemeten en opgeslagen. De WE ARE DATA – Mirror Room laat jou zien wat met behulp van nieuwe technologie allemaal gemeten kan worden. Volgens online magazine BRIGHT is het een stuk confronterender dan je denkt.

> Lees het artikel op bright.nl

OPENING FABCITY AMSTERDAM

11 april 2016

Minister Bussemaker en Burgemeester van der Laan komen op 11 april 2016 de FabCity campus, onderdeel van de viering van het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie, officieel openen. Tijdens de openingsceremonie wordt de WE ARE DATA Mirror Room genoemd, aangezien het meten van persoonlijke data en het debat over privacy een belangrijk EU-onderwerp is.

WERK IN UITVOERING

2 april 2016

Na een intensieve periode van bouwen en ontwikkelen, is het dan zover: de WE ARE DATA – Mirror Room wordt naar z’n eerste locatie gebracht. Op de FabCity campus in Amsterdam zal er echter nog flink aan de installatie gesleuteld worden. De Mirror Room gaat een aantal dagen open voor tests met het publiek van FabCity. De officiële kick-off vindt plaats op 13 mei.

DATA EVENT IN DE ZWIJGER: HACK THE BODY

23 maart 2016

Vanavond vond de tweede WE ARE DATA avond plaats in Pakhuis de Zwijger. Geprogrammeerd door Baltan Laboratories en in samenwerking met De Waag Society, het Rathenau Instituut en Europe by People, kwam een groot publiek af om mee te denken en praten over de toegenomen intimiteit tussen technologie en ons lichaam.

> dezwijger.nl/programma/hack-the-body

WEBSITE HACK THE BODY ONLINE

21 maart 2016

Hack het Body is een van de meerjarige programma’s van Baltan Laboratories in Eindhoven. In dit programma exploreren zij de relatie tussen technologie en de mens door middel van artistiek onderzoek. WE ARE DATA is een van de geselecteerde projecten. Vanaf vandaag heeft Hack the Body ook een website over het programma, de projecten en het onderzoek.

> hackthebody.nl

80 STUDENTEN STORTEN ZICH OP WE ARE DATA

25 januari 2016

Vandaag hebben 80 studenten van de Fontys Hogeschool ICT Eindhoven een Tilburg hun eindopdracht gepresenteerd aan WE ARE DATA initiatiefnemers Tijl Akkermans en Hester Swaving. Deze groep studenten heeft zich een half jaar gebogen over de mogelijke implementatie van de eye tracker in de WE ARE DATA – Mirror Room. We waren verrast door de creatieve en bijzondere ideeën van de studenten en de energie die zij in ons project hebben gestoken.